Złuszczanie naskórka

Zabiegi złuszczające mają na celu złuszczenie, rozpuszczenie oraz częściowe usunięcie warstwy rogowej naskórka. Tam gdzie komórki zostały usunięte organizm natychmiast zaczyna wytwarzać nową, zdrową tkankę. Otwierają się mieszki włosowe i pory ułatwiając wchłanianie substancji czynnych zawartych w kosmetykach. Poprawia się przepływ krwi w naczyniach włosowatych przyspieszając proces odnowy skóry. Uzyskujemy znaczna poprawę stanu i kondycji skóry.

Zabiegi złuszczające stosuje się praktycznie dla każdego rodzaju i stanu skóry. Są bardzo pomocne w przypadku skóry o rozszerzonych porach, łojotokowej i trądzikowej, nadmiernie rogowaciejącej, a także skóry starzejącej się ze zmarszczkami i zniszczonej wskutek nadmiernej ekspozycji na słońce. Skutecznie niwelują blizny i przebarwienia.

Jakie efekty daje nam złuszczanie naskórka?


LIKWIDACJA BLIZN I PRZEBARWIEN - KWAS TCA

W zabiegu Clarena Frost Peel I i II stosuje się kwas trójchlorowooctowy TCA. Kwas ten jest pochodną kwasu octowego i najsilniejszym kwasem organicznym. Charakteryzuje się małą cząsteczką, jest silniejszym kwasem niż kwas glikolowy oraz łatwą i szybką penetracją naskórka i skóry właściwej. Nie powoduje toksyczności ogólnoustrojowej i alergizacji. Po nałożeniu kwas ten nie podlega transportowi do naczyń włosowatych ani do krążącej krwi. Wyróżnia się dużym zróżnicowaniem głębokości działania, uzależnionym m.in. od stężenia użytego roztworu. W Gabinecie wykorzystuje się dwa stężenia kwasu TCA 30% oraz TCA 40% i wykonuje się zabieg złuszczania, tzw. peeling powierzchowny, obejmujący cały naskórek, sięgając do warstwy podstawnej (do 0,45 mm). Kwas TCA – jest pochodną kwasu octowego, która minimalizuje przebarwienia, wygładza zmarszczki, poprawia napięcie i jędrność skóry, redukuje blizny oraz łagodzi rogowacenie starcze. Bardzo intensywnie złuszcza naskórek pozwalając tym samym na jego regenerację.

WSKAZANIA DO ZABIEGU:

PRZECIWWSKAZANIA:

WSKAZANIA PRZED ZABIEGIEM:

Konieczność stosowania przez okres 2 tygodni przed planowanym zabiegiem kremów z zawartością kwasów (Clarena: Pyruvic&Azalaic Acid Cream/Mandelic&PHA Acid Cream/Giga White Day Cream/Giga White Light Elixir).

MOŻLIWE POWIKŁANIA PO ZABIEGU

*uaktywnienie wirusa opryszczki zwykłej

*ryzyko powstania przebarwień w przypadku: – V – VI fototypu

*przyjmowania środków antykoncepcyjnych (odstawienie leków na 3-4 tygodnie przed planowanym zabiegiem zmniejsza ryzyko)

*nadwrażliwość skóry na środki lecznicze lub kosmetyczne

INFORMACJE I ZALECENIA DLA KLIENTA 

Po kilku godzinach od zabiegu pojawia się rumień i uczucie napięcia skóry.  W ciągu 3-4 dni skóra zaczyna się złuszczać, a proces ten może trwać do 8-10 dni. Klient po zapoznaniu się z informacjami dotyczącymi proponowanego zabiegu podpisuje zgodę na zabieg oraz sporządzenie dokumentacji fotograficznej. (zgoda i załącznik ważne dla klienta)

PIELĘGNACJA SKÓRY PO ZABIEGU-WAŻNE!

PRZEBIEG ZABIEGU: 

*demakijaż, odtłuszczenie skóry

*zabezpieczenie miejsc, które nie będą podawane działaniem kwasów

*nałożenie kwasów TCA – nakładanie odbywa się stopniowo, miejscami, z pełną kontrolą działania kwasów na skórę.

*w szczególnych wypadkach dopuszcza się nakładanie dwóch warstw preparatu

*zmycie, schłodzenie skóry kompresami

*tonizacja

*aplikacja STEM CELLS SERUM

*nałożenie ALGA ALOE MASK

*po około 15-20 min zdjęcie maski i nałożenie kremu STEM CELLS CREAM

CZĘSTOTLIWOŚĆ ZABIEGÓW:

Zabieg złuszczania FROST PEEL I, II można powtarzać co 30-40 dni.

KOSZT ZABIEGU 100 ZŁ


 

Kwas salicylowy to kwas zaliczany do grupy beta- hydroksylowych (BHA) i od lat stosowany jest w kuracjach dermatologicznych  oraz zabiegach kosmetycznych.  Leczenie tym kwasem wykazuje  silne działanie:

-komedolityczne (przeciwzaskórnikowe)

– bakteriostatyczne

– przeciwgrzybicze

-przeciwzapalne

– złuszczające

-pobudzające regenerację komórek ,

dlatego też zabiegi z kwasami są w szczególności zalecane osobom z:

-bliznami

-przebarwieniami

-nadmiernym wydzielaniem sebum

-zanieczyszczeniem skóry

-wypryskami

-przewlekłym trądzikiem

-przebarwieniami, plamami

Dlaczego w kuracji antytrądzikowej   warto zastosować terapie kwasem salicylowym ?

Każda osoba  cierpiąca na trądzik lub nadmierne przetłuszczanie się skóry wie, jaki problem stanowią rozszerzone pory, w których często gromadzi się pot, łój, bakterie oraz martwy naskórek, co może przyczynić się do powstawania stanów zapalnych skóry oraz zaskórników. Rozszerzone pory bardzo ciężko dogłębnie oczyścić, a kwas salicylowy bardzo dobrze sprawuje się w tej roli, wnikając w głąb porów i oczyszczając  je. Kiedy natomiast dojdzie już do powstania stanów zapalnych skóry i pojawią się wypryski, kwas salicylowy można zastosować jako środek bakteriobójczy oraz przyspieszający gojenie ran. Maseczki z użyciem tego kwasy w bardzo krótkim czasie dają pożądane efekty w postaci bledszych i mniej widocznych przebarwień oraz blizn.

Kwas salicylowy należy również docenić za fakt, że przyspiesza odnowę i regeneracje komórek, dzięki czemu skóra szybciej odzyskuje blask i zdrowy wygląd.

Większość pacjentów cierpiących na rozszerzone pory czy trądzik skarży się również na zbyt duże przetłuszczanie się skóry, co powoduje nieestetyczne świecenie się na twarzy. Nie możemy zupełnie pozbyć się wydzielanego sebum, gdyż jest ono potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszej skóry , ale możemy znacznie obniżyć poziom jego wydzielania  poprzez zastosowanie  zabiegów również z kwasem salicylowym.

Współczesna dermatologia, dla osiągnięci lepszych rezultatów leczenia trądziku, pozwala na łącznie w terapii kwasu salicylowego z innymi kwasami np. glikolowym lub azelainowym.

 

Czy w takim razie każdy może poddać się terapii kwasem salicylowym?

Niestety nie.  Nie można zastosować kuracji kwasami  w przypadku:

-alergii skórnych

-ciąży lub laktacji

-przewlekłych i ciężkich infekcji skórnych

-opryszczki

-nadwrażliwości na kwas salicylowy


 

Hydroksykwasy zawdzięczają swoje działanie stopniowemu rozrywaniu wiązań chemicznych między komórkami warstwy rogowej a cementem międzykomórkowym, w wyniku czego dochodzi do odrywania pojedynczych komórek jak i całych agregatów. Jednocześnie wpływają na cement, który ulega rozluźnieniu, dzięki czemu może wchłonąć więcej wody, a tym samym zostaje nawilżona warstwa rogowa naskórka. W kosmetyce występują one w postaci peelingów, które różnią się między sobą stężeniem, lecz głównym czynnikiem decydującym o mocy kwasu jest jego pH i pKa. W celu oceny możliwości skutecznego działania AHA, w opisie preparatu należy zwrócić uwagę na informację dotyczącą pKa danego kwasu (który jest wartością stałą dla danego kwasu) oraz pH tego preparatu (które jest wartością zmienną, zależną od sposobu jego produkcji). Największe działanie biologiczne wykazuje taki preparat, którego pH jest niższe od jego pKa.

Dzięki temu złożonemu i wielokierunkowemu działaniu hydroksykwasy znacznie różnią się od peelingów mechanicznych.

Zarówno kwasy AHA jak i BHA mają jedno główne działanie, są środkami złuszczającymi i drażniącymi naszą skórę. AHA , alfa-hydroksykasy, czyli potocznie kwasy owocowe.

Kwasy AHA różnią się od BHA ponieważ są rozpuszczalne w wodzie, dlatego też nie mają zdolności do przenikania przez warstwę sebum czyli warstwę łoju i wnikania w głąb oraz oczyszczania porów skóry. Z tego względu preparaty z kwasami AHA są bardziej polecane dla skóry suchej, zgrubiałej oraz zniszczonej opalaniem, ale oczywiście są pomocne także w przypadku cery trądzikowej, zwłaszcza w wyższych stężeniach stosowanych w gabinetach dermatologicznych.
W niskich stężeniach działają tylko na naskórek. W wyższych stężeniach, które mogą silnie podrażniać, mają wpływ na głębiej położone warstwy skóry, czyli skórę właściwą. Aby skutecznie działać wymagają optymalnego pH w zakresie 3 - 4.5.

Najbardziej znanym i najpopularniejszym spośród kwasów AHA jest kwas glikolowy pozyskiwany z soku trzciny cukrowej, wykorzystywany w kosmetyce od ponad 25 lat.

Ma on najmniejszą cząsteczkę przez co łatwiej wnika w głąb skóry a jego działanie zależne jest od stężenia. Dzięki regularnym zabiegom następuje pogrubienie skóry nawet o 25% i znacznie wzrasta elastyczność i naturalna produkcja kolagenu w skórze. Ponadto wykorzytywany jest do redukcji przebarwień, spłycania blizn i zmarszczek, nawilżenia i regeneracji skóry, w walce z tradzikiem.

Inne kwasy z grupy AHA: