Kontakt

  • Telefon:KOSMETYKA 609-425-008                                    lub 721-139-271
  • E-mail: akademiapieknatg@gmail.com

Miasteczko Śląskie               ul.Gałczyńskiego13                                                                    GODZINY OTWARCIA                   KOSMETYKA                                   PONIEDZIAŁEK - SOBOTA               OD 10:00 DO OSTATNIEGO KLIENTA                                                                              

Po wczesniejszym umówieniu telefonicznym możliwe inne godziny otwarcia.

 

Nowość:

ŻELAZKO PRZECIWZMARSZCZKOWE

Ultra-skuteczna metoda Vacu Electro polega na jednoczesnym działaniu lipodermologii i stymulacji TENS.Pobudza naturalne procesy regeneracyjne zwiększając poziom kolagenu i elastyny, dotlenienie i odżywienie tkanek. Widoczny efekt bezpośrednio po pierwszym zabiegu ! zamykanie naczynek tarnowskie góry

Złuszczanie naskórka

 

Hydroksykwasy zawdzięczają swoje działanie stopniowemu rozrywaniu wiązań chemicznych między komórkami warstwy rogowej a cementem międzykomórkowym, w wyniku czego dochodzi do odrywania pojedynczych komórek jak i całych agregatów. Jednocześnie wpływają na cement, który ulega rozluźnieniu, dzięki czemu może wchłonąć więcej wody, a tym samym zostaje nawilżona warstwa rogowa naskórka. W kosmetyce występują one w postaci peelingów, które różnią się między sobą stężeniem, lecz głównym czynnikiem decydującym o mocy kwasu jest jego pH i pKa. W celu oceny możliwości skutecznego działania AHA, w opisie preparatu należy zwrócić uwagę na informację dotyczącą pKa danego kwasu (który jest wartością stałą dla danego kwasu) oraz pH tego preparatu (które jest wartością zmienną, zależną od sposobu jego produkcji). Największe działanie biologiczne wykazuje taki preparat, którego pH jest niższe od jego pKa.

Dzięki temu złożonemu i wielokierunkowemu działaniu hydroksykwasy znacznie różnią się od peelingów mechanicznych.

Zarówno kwasy AHA jak i BHA mają jedno główne działanie, są środkami złuszczającymi i drażniącymi naszą skórę. AHA , alfa-hydroksykasy, czyli potocznie kwasy owocowe.

Kwasy AHA różnią się od BHA ponieważ są rozpuszczalne w wodzie, dlatego też nie mają zdolności do przenikania przez warstwę sebum czyli warstwę łoju i wnikania w głąb oraz oczyszczania porów skóry. Z tego względu preparaty z kwasami AHA są bardziej polecane dla skóry suchej, zgrubiałej oraz zniszczonej opalaniem, ale oczywiście są pomocne także w przypadku cery trądzikowej, zwłaszcza w wyższych stężeniach stosowanych w gabinetach dermatologicznych.
W niskich stężeniach działają tylko na naskórek. W wyższych stężeniach, które mogą silnie podrażniać, mają wpływ na głębiej położone warstwy skóry, czyli skórę właściwą. Aby skutecznie działać wymagają optymalnego pH w zakresie 3 - 4.5.

Najbardziej znanym i najpopularniejszym spośród kwasów AHA jest kwas glikolowy pozyskiwany z soku trzciny cukrowej, wykorzystywany w kosmetyce od ponad 25 lat.

Ma on najmniejszą cząsteczkę przez co łatwiej wnika w głąb skóry a jego działanie zależne jest od stężenia. Dzięki regularnym zabiegom następuje pogrubienie skóry nawet o 25% i znacznie wzrasta elastyczność i naturalna produkcja kolagenu w skórze. Ponadto wykorzytywany jest do redukcji przebarwień, spłycania blizn i zmarszczek, nawilżenia i regeneracji skóry, w walce z tradzikiem.

Inne kwasy z grupy AHA:

  • Kwas migdałowy – otrzymywany z gorzkich migdałów , jest on łagodnym kwasem całorocznym, ma on działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.

  • Kwas mlekowy- pierwszy kwas mlekowy została odkryty w kwaśnym mleku, wykorzystywany w terapii przeciwtrądzikowej działa wygładzająco i nawilżająco na skórę.

  • Kwas winowy- głównie występuje w winogronach i liściach winorośli, otrzymywany jest w procesie fermentacji wina. W peelingach chemicznych wykorzystywany ze względu na swoje właściwości oczyszczające i ściągające.

  • Kwas jabłkowy- W naturze można spotkać kwas jabłkowy w niedojrzałych jabłkach, winogronach i jeżynach, posiada on takie same właściwości jak kwas cytrynowy, dlatego jest często nim zastępowany.

  • Kwas cytrynowy- pozyskiwany z soku cytrynowego, w peelingach występuje w towarzystwie innych kwasów, jest doskonały na różnego rodzaju plamy i przebarwienia na twarzy. Redukuje nadmiernie zrogowaciały naskórek i przywraca skórze blask i świeży wygląd.

 
 
 
 

BONY PODARUNKOWE/ZAPROSZENIA

Nie masz pomysłu na prezent? Zapraszamy do zakupu bonów podarunkowych na dowolny zabieg lub w wybranejj kwocie.